För eller emot invandring – Är detta den stora frågan?

Posted on 28 december, 2009

10


SIFO genomförde i veckan en undersökning om huruvida svenska folket är för eller emot invandringen Resultatet visar att majoriteten, 56 % av 1000 tillfrågade är positiv till invandring. Undersökningen är gjord på efterfrågan av tidningen Riksdag och Partement.

Både DN,  SVD och Aftonbladet presenterar vad SIFO kommit fram till och i båda fall har bloggare  kritiserat resultatet. Vissa skribenter menar på att 1000 personer inte är tillräckligt många att fråga, utan förespråkar en folkomröstning om invandringen istället. Andra bloggare menar på att det är ren lögn att 56% är positiva till invandringen och tredje bloggar startar  egna omröstningar där likasinnade voterar och därmed får fram helt annorlunda resultat än SIFO. (Two invandrare,  Spikharry, Aktiv demokrati)

Själv undrar jag när för eller emot invandringen ska sluta bli den aktuella frågan. Jag har svårt att förstår varför SIFO gör denna typen av undersökning. Även om jag ser resultatet om att “Svenskarna är för invandringen” som tilltalande, tycker jag att undersökningen faller platt mot marken.

Integrationen är fortfarande ett problem och många invandrare har svårt att etablera sig i det svenska samhället. Istället för undersökningar om vad svenska folket tycker om invandringen skulle jag förespråka att SIFO frågar svenskarna vad som skulle kunna göras för att integrera invandrarna i vårt samhälle istället. En sådan undersökning skulle kunna ge en hint om hur vi skall ta tag i integrationsproblemet och faktiskt föra debatten någonstans vidare.

/Erica Nilsson, Upptakt

http://rpc.twingly.com/

Annonser