Varför är månadens tema Islam i svensk politik?

Posted on 5 februari, 2010

2


I föregående inlägg berättar Jenny om att bloggen under våren kommer att kantas av artikelserier, med ett nytt tema för varje månad. Februari månad viger vi åt Islam och hur islam diskuteras i svensk politik. Syftet är att bredda det ofta snäva perspektiv som träder fram i media, grovt förenklat islam mot väst, ”muslimer ” å den ena sidan och ”svenskar” å den andra.  Förutom skrivare från Upptakt.nu kommer inbjudna gästskribenter att skriva på bloggen. Vi vill härmed öppna upp för en diskussion i ämnet och välkomnar våra läsare att kommentera inläggen och ställa frågor till skribenterna.

Vi tycker ju att vi är rätt duktiga i Sverige på att skilja på religion och politik. Vi brukar skryta med att vi har ett av världens mest sekulariserade samhällen, ett samhälle där demokratiska värderingar är vår enda Gud och yttrande- och religionsfriheten våra två profeter. Men oroväckande ofta tycks religionen spela en omotiverat stor roll i politiken.

Det är nästan oundvikligt att inte börja i Manhattan den 11 september 2001 – då den nya världsordningen cementerades med två torn som rasade till marken. Efterdyningarna av den implosionen har ännu inte nått sin fulla effekt. Men i Sverige har vi godbitar som FRA-lagen och striktare flygplanskontroller (snart med nakenscanning – nära dig!) att tacka för denna händelse för snart 10 år sedan.  I det globala perspektivet har de utdragna krigen i Afghanistan och Irak förstärkt polariseringen mellan öst och väst, men den tycks nästan lika tydlig i svensk media.

När man söker på ordet islam i Aftonbladet handlar de första fyra träffarna (om man räknar bort sportartikeln som bara kom med p.g.a. citatet ”det är större chans att påven skulle konvertera till islam än att Stefan Holm och Patrik Sjöberg lyckas enas om vem som egentligen var den bästa höjdhopparen”) först om en polisrazzia i en isolerad by i Bosnien där en radikal islamistisk grupp (wahhabiter) skapat ett minisamhälle med skyltar på arabiska och sharialagar, sedan om stridigheter i Malaysia över huruvida kristna skall få kalla sin Gud Allah eller inte, vidare om en attack mot en moské i norra Paris och slutligen en artikel om den högerextrema politikern Geert Wilders som ställts inför rätta i Amsterdam för hat- och diskrimineringsbrott mot muslimer i sin kraftigt antiislamiska politiska kampanj.

Det är ingen vacker bild som målas upp. Alla artiklar handlar antingen om stridigheter, hatbrott eller extremism från båda sidor av det öst-västliga spektrumet. Detta är förstås bara ett stickprov. Men när jag utförde samma sökning på Svenska Dagbladet träder samma mediala bild fram.

Dock har man på SvD tydligen satsat på att nyansera bilden något. Utför man en sökning på ordet muslim, blandas i de tre första artikelträffana nyheter om en konstutställning i Lund av den muslimska modernistiska konstnären Nasreen Mohamedi, en undersökande artikel bakgrunden till minaretförbudet i Schweiz och en artikel som heter Tio muslimer – tio sätt att tro. I den senare kan vi bland annat läsa om Fredrik som konverterade till islam och fick höra en kvinna på bussen skrika till honom ”åk hem! jag vill inte ha dig här”, och Fredrik undrade vart han skulle åka – till Solna där han bor och är uppvuxen?

I artikelns inledning förs en diskussion om den felaktiga och enkelspåriga bild som vanligtvis målas upp i media och politiska sammanhang av muslimer i Sverige och i Europa. Den antiextremistiska tankesmedjan Quilliam Foundation konstaterar att radikala grupper har lättare att få fäste i länder där polariseringen är stor och den nationella gemenskapen svag, och tar Danmark som exempel. Islamologen Göran Larsson vid Göteborgs universitet understryker vikten att inte förenkla bilden ”Det är nog bara bra om man mer visar att det finns ett dynamiskt samtal, det blir svårare att då hävda att muslimer tycker och tänker på ett visst sätt”

Just därför är månadens tema Islam i svensk politik. Vi vill med detta tema belysa och väcka debatt om hur politiker, media och vanliga människor pratar om islam i det svenska samhället. Sverigedemokraterna tycker som bekant att islam är det största utländska hotet mot Sverige och Europa sedan andra världskriget.

Om Du är intresserad av att nyansera Din bild av vad en muslim är och står för, mer än vad Jimmie Åkesson har bemödat sig med att göra, läs då vidare om Fredrik och andra svenska muslimers sätt att tro här.

/Sara Duarte

Upptakt

Islam, Media, SVD, Aftonbladet, SD, Sverigedemokraterna

Annonser
Taggat: ,